Ste poverčiví a plánujete svadbu? Tento článok je práve pre Vás!

O svadobných zvykoch a tradíciach sme spolu už hovorili. Ale vedeli ste, že existuje aj množstvo svadobných povier, ktoré sa taktiež tradujú z pokolenia na pokolenie? Niektoré sú naozaj zakorenené hlboko u našich predkov, niektoré sú novodobejšie. Niektoré sú nám zas známe, niektoré menej. Či už ste poverčiví alebo nie, poďme sa spolu pozrieť na zhrnutie nám známych povier. 

 

Nevhodný dátum na svadbu
Všetci vieme, že máj je mesiac, čo patrí práve zamilovaným. Nie nadarmo sa vraví: ,, Máj - lásky čas". Paradoxne, podľa povier práve tento mesiac je najnevhodnejší na uzatvorenie svadieb. Do manželstva môže priniesť nešťastie a smútok. A určite by ste si netipli, že práve sobota, je deň z týždňa, ktorý sa, podľa povier, taktiež neodporúča pre svadbu. Každý deň v týždni si so sebou nosí svoju poveru a práve so sobotou prichádza do manželstva opäť nešťastie. Podľa povier by ste sa nemali brať ani v piatok a dokonca ani vo štvrtok. Najvhodnejšie dni sú pondelok, utorok a streda. 

Svadobné šaty a závoj
K neveste a k jej svadobnému outfitu sa traduje hneď niekoľko povier. Nevesta by si svoje šaty nemala šiť sama, pretože si zašíva svoju cestu k šťastiu. Iná farba ako biela môže priniesť neveste taktiež nešťastie. Zaujímavosťou je, že v minulosti nevesty nenosili biele svadobné šaty. Počas svadobného dňa by nevesta nemala mať na sebe žiadne perly. Perly by mohli do života nevesty priniesť slzy. 
Závoj je kategória sama o sebe. Podľa tradicií ženích nesmel vidieť svoju nevestu pred sobášom a závoj ju mal na to dostatočne zakryť. Mal aj inú a to ochrannú fuknciu, kedy mal nevestu ochrániť od zlých duchov a síl. 

Svadobná kytica
Dnes má budúca nevesta na výber z množstva kvetov a možností, ako by mohla jej svadobná kytica vyzerať. V minulosti kytica nespĺňala estetickú fuknciu ale znova tú ochrannú. Kytica bola uviazaná zo silných aromatických bylín ako je napríklad tymian a cesnak. Tento "pach" mal odplašiť zlých duchov a ich sily. Čo by ste na hovorili, milé nevesty, mať v dnešnej dobe takú kyticu? 
Okrem iného, všetci poznáme zvyk hádzania svadobnej kytice. Poznáme aj poveru, ktorá vraví, že slobodné dievča, ktoré ju chytí, by sa malo do roka a do dňa vydať. Ale vedeli ste o tom, že svadobná kytica nesmie spadnúť a vždy ju musí niekto chytiť? Keby sme ju totižto nechali spadnúť, zrúti sa aj šťastie novomanželov. 

Svadobná obrúčka
Viete prečo sa svadobné obrúčky vymieňajú na znak nehynúcej, nikdy nekončiacej lásky? Základom je tvar obrúčky a tým je kruh. Kruh totižto nemá začiatok a ani koniec. Tak ako aj láska, nikdy nekončiaca a bezpodmienečná. Taktiež medzi povery patrí, že svadobné obrúčky by ste nemali kupovať v piatok a dole si ich môžete dať až po prvom dieťati, aby sa manželstvo nerozpadlo, netreba ich z prstov sťahovať skôr. 

Rozbíjanie taniera a prenesenie nevesty cez prah
Hovorí sa, že črepy prinášajú šťastie. Ale za rozbíjaním taniera stojí aj čosi iné. Zvuk, ktorý pritom vznikol, mal odplašiť zlých duchov a energiu. Taktiež sa vraví, že koľko črepov zabudnú mladomanželia pozametať, toľko detí budú mať. 
Obe tieto povery patria medzi klasické svadobné zvyky. Aj prenesenie nevesty cez prah v sebe nosí hlbšiu symboliku, nie len zisťiť váhu svojej manželky a  ukázať romantické gesto. V minulosti totižto verili, že zlý duchovia sa práve ukrývajú pod prahmi domov. Ženích týmto gestom mal dať najavo, že sa ich nebojí a že svoju nevestu si vždy ochráni. 

Svadobná torta a koláče
Ak mladomanželia chcú, aby ich manželstvo bolo počas celého ich života sladké, mali by obaja tortu ochutnať. Jedna z povier hovorí aj o tom, že nevesta by nemala pomáhať pri pečení svadobnej torty a koláčov, pokiaľ nechce mať uplakané deti.

Povery, ktoré by mali prinášať šťastie
1. Slnko počas svadobného dňa symbolizuje radosť a harmóniu
2. Obrad v kostole, kde bola krstená nevesta
3. Vstúpte na sobáš pravou nohou
4. Ak vo svadobný deň uvidíte čiernu mačku alebo kominára

Povery, ktoré prinášajú nešťastie
1. Nemali by ste vo svadobný deň vidieť kŕdeľ vrán či prasa
2. Nevesta by nemala mať na sebe nič ružové ani červené
3. Svadobné šaty nesmie obliecť nikto iný ako nevesta
4. Svadobné obrúčky by Vám vo svadobný deň nemali spadnúť či sa skĺznuť

Zapamätajte si, že každý sme si strojcom svojho šťastia a je len na Vás ako do svadobného dňa vstúpite a ako sa postavíte k svojmu manželstvu. Láska je silná mágia, ktorá prekoná aj zlé povery, pokiaľ na ne veríte. V minulosti viera v povery bola oveľa silnejšia ako dnes v 21. storočí a nevesty to veru jednoduché nemali.
Milé naše nevesty, poznáte aj Vy niektoré povery, ktoré v článku neboli spomenuté? Alebo sú aj také, ktorým naozaj veríte a riadili ste sa podľa nich vo svoj svadobný deň? Určite nám dajte vedieť!