Poznáte svadobný dresscode pre hostí? My Vám ho prezradíme!

Svadobná sezóna 2023 sa pomaly rozbieha a možno ste už nejakú tú svadbu tento rok stihli absolvovať. Pokiaľ Vás táto výnimočná udalosť len čaká, tak nasledujúce riadky budú práve pre Vás. Viete ako sa vhodne obliecť na svadbu ako svadobný hosť, bez toho aby ste si vytvorili módne faux pas či urazili mladomanželov? Áno, aj v tomto prípade existujú pravidlá na ktoré by mali budúci svadobčania dbať a my Vám ich prezradíme! 

Keď hovoríme o svadbe, tak stále hovoríme o spoločenskej udalosti, na ktorej sa musia dodržiavať určité pravidlá etikety. Ako hosť je Vašou povinnosťou zaobstarať dar pre novomanželov a vhodne sa obliecť. 
Základné pravidlo na každej svadbe znie: ,, Nevesta je najkrajšou a najvýraznejšou ženou v tento deň." Vy, ako hosť, by ste ju v žiadnom prípade nemali zatieniť a celkovo zapadať do konceptu svadby.
Pozvánka Vám napovie
Všetko sa začína odvíjať od miesta konania svadby. Vďaka pozvánke zistíte, či sa bude obrad konať v kostole, na úrade či na lúke. Aj tieto zdanlivo základné informácie nám vedia napovedať, akým správnym smerom sa má odvíjať outfit. Čo-to Vám dokáže napovedať aj design samotnej pozvánky. Na základe nej môžete zistiť, či motív svadby bude ľudový alebo s nádychom luxusu. 
Pokiaľ si novomanželia želajú presný dresscode, tak ho s istotou taktiež nájdete uvedený na pozvánke. V tom prípade máte udaný presný smer a výber outfitu sa Vám radikálne zúži. 

Čomu sa treba vyhnúť? 
Biela farba v prípade hostí znamená absolútne NIE. Táto farba v tento deň prináleží len a len neveste. Prípustná je biela len v kombinácií s extravagantnou a výraznou potlačou (napríklad kvetov). Pokiaľ máte radšej bledšie farby, odporúčame Vám jemné pastelové odtiene. 

Napriek tomu, že mnohí sú milovníci čiernej farby, ktorá je elegantná a ľahko kombinovateľná, aj v tomto prípade hovoríme NIE. Vo svadobný deň by mala zostať táto farba zavretá v skrini spolu s bielou. Celkovo sa čierna farba spája skôr so smútočnými udalosťami ako s tými veselými. Existuje však aj možnosť, že Vás budúci mladomanželia požiadajú priamo o tento dresscode ale inak sa do tejto farby sami nepúšťajte. 

Žiadne honosné róby,tak znie ďaľšie pravidlo. Síce ide o spoločenskú udalosť ale v tomto prípade sem netreba ťahať obrovské róby s dlhými vlečkami. Neviete, aké svadobné šaty bude mať nevesta, takže stále treba mať na pamäti základné pravidlo, ktoré sme si spomenuli hneď v úvode a tým je, nezatieniť nevestu. 

Ďaľšou vecou, na ktorú by ste mali ako svadobný hosť zabudnúť, sú minisukne a hlboké výstrihy. Tieto kúsky dokážú mať od elegancie ďaleko a je možné, že by ste strhli celú pozornosť na seba, namiesto nevesty. 

 

Čo je teda vhodné si obliecť na svadbu ako svadobný hosť? 
Pokiaľ nemáte daný presný dresscode, máte viac-menej voľnú ruku. Ako sme spomenuli, veľa sa odvíja od miesta svadby, ale aj od ročného obdobia, v ktorom sa svadba koná. Pripomeňme si ešte, že do kostola, by ste nemali ísť s odhalenými ramenami. Taktiež ak sa svadba koná kde si v strede lúky, tak vysoké ihličky tiež asi nebudú tou najlepšou voľbou. 
Farbia šiat
Už sme si spomenuli jemné pastelové farby. Veľmi obľúbená je baby blue alebo mentolová. Ale kľudne stavte na jemnú púdrovú farbu, lososovú alebo staroružovú. Staršie dámy zvyknú mať v obľube farby ako kráľovská modrá alebo smaragdová. 
Strih a dĺžka šiat
Šaty by mali siahať v každom prípade aspoň pod kolená alebo tesne nad ne. Zvoliť si môžete midi dĺžku alebo dĺžku až po zem, samozrejme bez vlečky, ako sme už spomenuli. Čo sa týka strihov, môžete sa vyhrať s tým čo Vám svedčí a čo je stále v rámci elegancie, presné hranice sa v tomto nekladú. Myslite na to, že šaty musia byť hlavne pohodlné, keďže v nich strávite zopár hodín. 
Na pohodlnosť myslite aj pri výbere topánočiek. 
Nemusia to byť len šaty
Aby ste si nemysli, šaty nie sú jediným kúskom, ktorý si môžete na svadbu zvoliť. V hre je práveže o mnoho viac variantov. Stále viac sa stáva populárnejší overal, pri ktorom platia rovnaké pravidlá, čo sa týka farieb alebo extravagantnosti. Veľmi príjemnou variantou môže byť aj voľba nohavicového kostýmu, ktorý sa dá zohnať v krásnych pastelových farbách a v kombinácií s lodičkami, môže pôsobiť ozaj na úrovni. Pre staršie dámy je vhodnou voľbou aj blúzka v kombinácií so sukňou, či nohavicami. 
A čo páni?
Páni to, ako vždy, majú o niečo jednoduchšie ako dámy. Nemajú čo pokaziť oblekom, košeľou a polotopánkami. 

Na záver už len zopakujeme to, čo sme spomenuli hneď v úvode. Nezatieňte svojim výberom budúcich novomanželov a pokúste sa zapadnúť do celkového konceptu svadby. Potom máte už pred sebou nezabudnuteľnú noc plnú zábavy a vrúcnych emocií.