Vedeli ste, že svadobné šaty neboli vždy biele?

 Sen snáď každého dievčatka je stáť pred oltárom so svojou láskou života. Každá má v hlave tú vysnívanú predstavu o svojej svadbe a hlavne o svadobných šatách. Vidíme sa v krásnych bielych šatách so závojom, čo vlastne ľudia aj očakávajú. Ale nebolo tomu vždy tak a nie odjakživa boli svadobné šaty biele….

 

V minulosti to bolo tak, že chudobnejšie nevesty si vybrali tie najkrajšie šaty zo svojej garderóby, čo doma mali. Väčšinou to boli pestré farby ako žltá, zelená alebo modrá. Tieto pestré farby totiž znamenali šťastie. O niečo bohatšie nevesty si mohli dať svoje svadobné šaty ušiť a vybrať aj iné farby, ktoré značili bohatstvo ako tmavozelená, červená ale aj čierna a teda aj biela. Prevládali látky ako zamat či kožušiny. 

Biele svadobné šaty boli naozaj len pre bohatšie vrstvy pretože starostlivosť a čistenie bielych šiat nebolo nič lacné a jednoduché. 

V minulosti svadobné šaty totižto neslúžili len na ten jeden výnimočný deň. Ženy ich vyťahovali počas sviatkov alebo aj v úplne bežné dni. 

 

Vyššie sme spomenuli aj farby, ktoré boli v minulosti obľúbené, čo sa týka svadobných šiat. Vrátime sa k ich symbolike. Pestré farby, ako sme si už povedali, symbolizovali šťastie. Taká čierna a tmavozelená farba znamenali smútok za staromládeneckým životom budúcej nevesty. Šaty modrej farby znázorňovali Pannu Máriu, čo bolo veľmi blízke pre kresťanov. Veľmi obľúbené boli ale šaty červenej farby (v niektorých kultúrach stále nosia šaty červenej farby), ktoré znamenali lásku a romantiku. 

 

Prelom nastal v roku 1840….

A to rovno kráľovnou Viktóriou, ktorá si brala za manžela princa Alberta. Bolo očakávané, že jej šaty budú bohaté v striebornej alebo červenej farbe. V tom čase sa totižto svadby brali ako priestor na to, ukázať Vaše postavenie, Vaše bohatstvo. Týmto svojim výstrelkom pobúrila mnohých ľudí. Jej šaty boli biele, jednoduché, dozdobené len krajkou. Odmietla aj korunku a namiesto nej mala vo vlasoch venček. Jej šaty vyjadrovali lásku k princovi Albertovi, čo sa v tej dobe moc nenosilo. Svadby boli hlavne politického charakteru. 

Určite v tom čase netušila, čo spôsobí týmto svojim krokom a koľko žien ovplyvní, či dokonca, že zavedie tento trend!

 

   Takže môžme poznamenať, že doba sa radikálne zmenila. A väčšina neviest si už nevie predstaviť niečo iné, ako sú biele šaty.
Vy by ste si vedeli predstaviť, vydávať sa zrovna v tých najlepších šatách, čo doma máte, bez ohľadu na ich farbu?