Rýchle a jednoduché tipy, ktoré ti uľahčia výber šiat podľa typu postavy!

V predošlom článku sme si čo-to zhrnuli o výbere šiat na základe farebnej typológie. Avšak teraz sa posunieme ďalej a pozrieme na vhodný výber šiat podľa typu Vašej postavy. Vďaka správne zvolenému strihu šiat dokážeš zakryť svoje nedostatky a naopak dostať do popredia všetky svoje dokonalosti, ktoré je treba ukázať svetu. Poznáte svoj typ postavy? Ak nie, poďme ho spolu zistiť! 

 

Rozlišujeme 5 základných typov postáv: jablko, hruška, presýpacie hodiny, obdĺžnik a obrátený trojuholník. 
Typ postavy jablko
Tento typ postavy má veľmi nevýrazný pás, za to širšie ramená, výraznejšie bruško. Treba sa zamerať na Vaše prednosti, ktoré v tomto prípade budú nohy a prsia. Pri výbere šiat sa treba zamerať na vyzdvihnutie práve týchto dvoch častí. Takýmto postavám dokáže veľmi prospieť výstrih do tvaru V a obľúbený, ženský rozparok. Veľmi vhodný typ šiat pre túto postavu, sú taktiež šaty s korzetovým vrchným dielom. Tie vyzdvihnú Vašu dokonalosť a zároveň krásne vyformujú pás a dodajú mu ten správny tvar. Ak ste nízkeho vzrastu, treba si dopomôcť vysokými opätkami, čo platí pri každom type postavy. 

Typ postavy hruška
Dievčatá a ženy tohto typu postavy sú charakteristické hlavne širšími bokmi a silnejšími stehnami v kombinácií s útlym pásom a ramenami. Našli ste sa v tejto postave? Mali by ste vyrovnať tieto predispozície! Čo to znamená? Stačí opticky dodať objem vrchnej časti tela a skryť tú spodnú. Pomôcť nám dokážu šaty s lodičkovým výstrihom, kde ukážete svoje útle ramená. Ideálne sú aj sukne do tvaru A a znova je vítaný aj výsoký pás. Našou dobre mienenou radou je, aby ste sa vyvarovali midi dĺžke šiat. 
Vedeli ste dámy, že tento typ postavy je obľubovaný u mužov? Pripisujeme to útlejšiemu pásu a oblejším bokom.

Typ postavy presýpacie hodiny
Už v 15. storočí Botticelli namaľoval Venušu vystupujúcu z morských vĺn, ktorá mala postavu podobnú tvaru presýpacích hodín. Po dlhé roky je Venuša symbolom ženskosti a plodnosti preto aj tento typ postavy sa považuje za najviac ženský. Pre túto postavu sú charakteristické prsia s podobnými rozmermi ako sú boky a úzky pás. Je ťažké si predstaviť, že tomuto typu postavy niečo nedokáže sedieť. Najvýhodnejší štýl pre tento typ postavy je priliehavý s hlbokým výstrihom alebo s výstrihom do tvaru V, ktorý vyzdvihne tú dokanalú ženskú krásu. 

Typ postavy obdĺžnik 
Alebo inak povedané, postava typu H. Základnými črtmi tejto postavy sú široké ramená, málo výrazný pás a plochý zadok. Keďže tento typ postavy "trpí" na absenciu kriviek, treba nájsť šaty s veľmi ženskými prvkami. Sú to prvky ako volániky alebo krajka. Zamerať sa treba na body, ktoré aj v tomto prípade chceme vyzdvihnúť a nimi sú prsia a zadok. Hlboký výstrih Vám určite dodá na ženskosti. 
Aby sme neboli len negatívni, z pohľadu mnohých stylistov je práve toto typ postavy s ktorou sa im dobre pracuje, pretože oblečenie dokonale sedí. 

Typ postavy obrátený trojuholník
Keď hovoríme o tomto type postavy, zväčša sa jedná o vyšportované telo. Hovoríme o neprimerane širokých ramenách a o úzkych bokoch. Tento typ postavy je podobný typu ako je hruška, takže znova potrebujeme vyrovnavať spodnú časť tela s tou vrchnou. Najdôležitejšou úlohou je "vyrobiť objem" v bokoch aby sme odvrátili pozornosť od širokých ramien. Prezradíme Vám tajomstvo - odhaľte ramená, krk alebo hrudník. Správnou voľbou je sukňa do tvaru A s vrchným dielom, kde na obdiv môžete ukázať napríklad krk. 

 

Správny výber šiat Vám pomôže sa cítiť vo svojej koži sebavedomo a dovolí Vám hrdo prezentovať Vaše dokonalosti a aj tie menšie nedokonalosti. Každej z nás pristane niečo iné, preto sme jedinečné a každá nosíme na hlave tu svoju korunu. Veríme, že tieto rady Vám pomôžu nie len pri výbere spoločenských či svadobných šiat, ale aj v glóbale, pri výbere akéhokoľvek oblečenia. 
Podeľte sa o tento článok s priateľkami, zdieľanie nás poteší!