Vyznáte sa v dresscode pojmoch? Pomôžeme Vám!

Napriek tomu, že dnešná doba pokročila a človek je tvor spoločenský, ešte stále môžu byť niektoré pojmy, ktoré si nájdete zvyčajne na pozvánke na danú udalosť, pre nás na míle vzdialené. Tieto slová môžu byť pre Vás úplne nové pokiaľ sa v pravidelnosti nezúčastňujete rôznych spoločenských podujatí. 

Keď budete poznať tieto základné pojmy, sme si istí, že sa vyhnete akémukoľvek trapasu či nevhodnej situácií a budete pripravení na akúkoľvek udalosť, čo Vás bude v budúcnosti čakať. 

 

Ak Vám dojde pozvánka a na nej bude napísaný dresscode WHITE TIE (alebo ultraformal), tak ste boli pozvaný na ozaj výnimočnú udalosť ako je galavečer či významný ples. Ide o najstriktnejší a najformálnejší dresscode. Ako by teda malo vyzerať oblečenie v prípade White tie? 

  • Dámy by mali mať veľkú večernú róbu, uzavreté topánky, malú kabelku a vyčesané vlasy.
  • Páni to majú trošku znova zložitejšie. Ich povinosťou je, mať na sebe frak s bielou vestičkou a s bielym motýlikom a k tomu čierne ponožky a čierne lakované topánky.

Prejdeme na veľmi podobný ale o niečo menej striktný BLACK TIE.  Ženy si musia obliecť dlhú večernú róbu s uzavretými topánkami a s malou kabelkou. Muži môžu vymeniť frak za smoking ( v čiernej alebo tmavomodrej farbe), biela košeľa s čiernym motýlikom, čierne lakovky s ponožkami.
Stačí si ustriehnuť tieto základné veci a nespravíte žiadny prešľap. 

SEMI FORMAL je ďaľší pojem, ktorý si zpravidla nájdete na pozvánke pokiaľ sa jedná o firemné večierky alebo koktaily.
Ženy si môžu obliecť kokteilové šaty. Stále nezabúdame na to, že s “little black dress” nemôžeme nikdy nič pokaziť. K šatám sú žiadané pančušky, samozrejme uzavreté lodičky a malú kabelku. Dobrou voľbou je vybrať si maximálne jeden výrazný šperk. 

U pánov to tentokrát je oblek s košeľou. Je prípustná aj kombinácia viacerých farieb, ak je to stále vkusné. Treba si dať záležať na kvalitných topánkach.

 

Dresscode BUSINESS FORMAL môžete najčastejšie vidieť v rôznych korporáciach a top manažmentoch, vhodný aj na pracovné schôdzky a podujatia. Ženy môžu tento krát prevetrať nohavicový kostým, rôzne košele a blúzky alebo púzdrové sukne. Podpätok  by mal byť vysoký maximálne 9 cm. Muži by mali vsadiť na dobre sadnúci oblek tmavších farieb a doplniť ho konzervatívnou kravatou, neutrálnou košeľou a lakovanými topánkami. 

 

Pre nás najznámenjší bude asi pojem BUSINESS CASUAL. Zaraďuje sa medzi neformálne štýly obliekania a môžeme ho najčastejšie vidieť v pracovnom živote.  Tento štýl má pôsobiť uvoľnene no upravene. Žena môže vyskúšať púzdrové šaty so sakom, okrem lodičiek sú prípustné aj mokasíny. 
Muži môžu zahodiť svoje kravaty, vymeniť košele za polokošele a obliecť si aj športové sako. 

 

A pre nás posledným dôležitým pojmom bude SMART CASUAL. V tomto smere je už maximálny priestor na experiment a na farby. Ženy si môžu dovoliť sukne, nohavice či košele a blúzky. Nie je nutnosťou mať uzavreté topánky.
Muži si môžu zaexperimentovať s farebnými ponožkami alebo modernými tričkami do saka. 

 

Osvojte si týchto 6 základných dresscode pravidiel a už nikdy nemusíte mať stres zo spoločenských udalostí. Taktiež na špecializovaných predajniach a butikoch Vám určite ochotne poradia a pomôžu, tak ako to je aj u nás.
Ak ste zažili na niektorej spoločenskej udalosti nejaké faux pas alebo ste ho dokonca spôsobili, dajte nám vedieť!