Všetko, na čo by ste nemali nezabudnúť k 1. svätému príjmaniu

1. sväté príjmanie je kresťanská sviatosť, ktorej sa dobrovoľne zúčastňujú deti tretieho ročníka z celého Slovenska v mesiacoch máj až jún. Mimo toho, že je to udalosť dôležitá v živote našich detí, je 1. sväté príjmanie udalosťou slávnostnou, ktorá si vyžaduje aj slávnostný výber oblečenia, ktoré nie je na každodenné nosenie. Pokiaľ sa žiaci pečlivo pripravujú počas hodín náboženstva, prípravy neobídu ani ich rodičov. Čaká to tento rok aj Vás a Vaše deti? Poradíme Vám, čo všetko treba zaobstarať a načo netreba zabudnúť. 

Výber oblečenia

Na mnohých farnostiach si vyžadujú nosenie liturgických rovnošiat, ktoré Vám fara poskytne zadarmo alebo za menší poplatok. Napriek tomu treba myslieť na to, že dieťa by malo byť vhodne oblečené aj pod rovnošatou. 
Vhodným oblečením pre dievčatká sú šatky v bielej farbeA prečo biele farba? Pretože symbolizuje svetlo, čistotu a nevinnosť, presne tak, ako aj u neviest. Šatky si môžete vybrať podľa Vášho vkusu a preferencií od jednoduchých až po nadýchané tylové sukne. Pri výbere treba myslieť na vhodnú dĺžku, na správny strih a hlavne pohodlnosť. Dievčatká by šatky nemali ťahať za sebou. Pokiaľ si vyberiete šaty na ramienka, potom je nutné nájsť niečo aj na prekrytie ramien, napríklad pelerínku, kabátik či bolerko. Počasie v máji môže byť ešte veľmi nepredvídateľné a v kostole býva zväčša o pár stupňov menej ako vonku. Šatky na 1.sväté príjmanie si môžete zakúpiť alebo taktiež požičať. 
U chlapcov kraľuje taktiež pohodlnosť a správny výber veľkosti. Chlapci by mali mať sebe oblek alebo slávnostné nohavice s košeľou. Taktiež aj pre chlapcov existuje dnes veľa možností, stavte na klasiku s ktorou nič nepokazíte. 

Doplnky a obuv

Topánočky rovnako u dievčat a u chlapcov by mali byť hlavne pohodlné, keďže celá sviatosť čo-to potrvá. Čo sa týka doplnkov, dievčatká obľubujú rôzne čelenky, venčeky a štipčeky do vláskov. Zakúpiť si môžete taktiež aj biele rukavičky, ktorá sa ale môžu zničiť voskom. Ďaľším, nemenej obľúbeným doplnkom pre dievčatká, sú malé rozkošné kabelky, do ktorej si vedia odložiť napríklad servítky. Dobrou kúpou sú taktiež biele pančušky pod šatky. 

Kúpa novej sviečky

Na 1.svätom príjmanií býva zvykom si priniesť sviečku, ktorú má dieťa od krstu. Avšak môže nastať situácia, že sviečka po rokoch zožltla alebo sa rozbila, vtedy je čas na novú, čo vôbec nie je žiadny problém. Sviečku kúpite aj u nás v salóne. Taktiež rodičom odporúčame kúpu chránitka na sviečku- plastový krúžok, ktorý zachytáva stekajúci vosk. 

Načo treba myslieť

Dieťaťu sa odporúča podávať ľahké raňajky, keďže daný deň môže byť pre neho stresujúci a veľmi namáhavý. Počas celej sviatosti majte pri sebe čistú vodu a vreckovky, pre každý prípad. Dohodnite sa, koho si dieťa chce do kostala pozvať. Samozrejmosťou bývajú rodičia a krstný rodičia, potom je to už na Vašej dohode či prídu aj starý rodičia, súrodenci, atď. Vhodný výber oblečenia sa týka aj dospelých účastníkov. Dámy by mali preferovať decentné oblečenie s prekrytím ramien a s vhodnou dĺžkou sukne. Páni nič nepokazia, ako správny gentlemani, oblekom či nohavicami s košeľou. 
Rodiny zvyknú túto sviatosť sláviť slávnostným obedom doma či v reštaurácií. Vyhnite sa stresu a dohodnite všetko s časovou rezervou. 

Užite si spoločne strávený čas s rodinou a nezabúdajte, že ide predovšetkým o dôležitú udalosť Vašich ratolestí. Veríme, že si aj z tohto dňa odnesiete len tie najkrajšie spomienky aj za skromnej pomoci nášho salónu, kde môžete zakúpiť šaty pre dievčatká, vestičky s nohavicami pre chlapcov, rôzne doplnky do vláskov a v neposlednom rade aj sviečky s chránitkami.