Rozhovor s nevestou, ktorá svoju svadbu zvládla v čase pandémie

Pripravili sme si pre Vás minisériu rozhovorov s nevestami, ktoré svoje svadby majú už za sebou a radi by sa s nami podelili o svoj príbeh. Každý príbeh je iný, jedinečný, v inom čase a za iných podmienok. Naše nevesty Vám poradia zo svojej vlastnej skúsenosti, podelia sa so svojimi radosťami a strasťami a povedia nám, čo by teraz s odstupom času, spravili inak. 

 

Svadba počas pandémie
Vyspovedali sme nevestu Lauru (26), ktorá sa musela popasovať so svadbou počas ťažkých časov, keď nás všetkých zasiahla vlna pandémie. Nestratila svoj optimizmus, nadhľad a silu, aj keď svoju svadbu musela presúvať a nanovo dohadovať. Svadbu týchto dvoch mladých ľudí neprekazili ani rôzne protipandemické opatrenia a teraz, po viac ako 2 rokoch, nevesta Laura spolu s nami zaspomína na svoj veľký deň. 

 1G0A5990

Základom života je rodina. Chápať, ctiť jeden druhého a dodržať tradície pre ďaľšie generácie.

Hovorí sa, že svadba do roka a do dňa od zasnúbenia. Ako dlho ste boli Vy zasnúbení, kým prišlo k svadbe? 
Laura: Zasnúbení sme boli približne 2 mesiace pred svadbou. Plánovanie našej svadby bolo postavené predovšetkým na “ústnom dohovore”. Manžel si však nemohol dovoliť nepožiadať ma o ruku pre pokoj v rodine, a preto tak urobil na naše neoficiálne výročie vzťahu na rozhľadni na Veľkej Homole.

Hneď takto na začiatok nás zaujíma celkový počet hostí a miesto konania svadby
Laura: Náš počet hostí sa vyšplhal na 80 ľudí. Starší členovia zo svadby odchádzali pred pol nocou a o 22:00 hodine ich vystriedalo zopár kamarátov.
Svadbu sme mali v kultúrnom dome v Slovenskom Gróbe. Priestory sme vybavovali cez obecný úrad. Musím spomenúť aj samotný catering na svadbe, ktorý určite stojí za zmienku . V kultúrnom dome sa nachádza aj Gróbska reštaurácia, odkiaľ sme mali jedlo. Zabezpečili nám aj zbytok výzdoby, prenájom okrúhlych stolov, návleky na stoličky. Patrí im určite veľká vďaka. 

V akom štýle sa odohrávala Vaša svadba? 
Laura: Naša svadba bola v štýle greenery. Pôvodne som ako nevesta chcela slovenský ľudový štýl, avšak zo strany ženícha boli zamietnuté rôzne farebné variácie.Preto sme zvolili prírodný štýl, zelenú kvetinovú výzdobu, jutovinu a použili sme rôzne dostupné materiály na výrobu ozdôb, napríklad vínové zátky, s ktorými sme hlboko spätí. Ženích je súčasťou rodinného vinárstva a už niekoľko rokov sa vinohradníctvu a vinárstvu venuje, čo sme chceli vo výzdobe zdôrazniť. Vázy, svietniky, stojany na menovky a ďalšie dekorácie som si robila sama po večeroch. Nejedna nevesta sa poteší, keď sa ušetrí nejaké to euro a ostane na svadobnú cestu alebo iné, dôležité veci. 

1G0A6124

Koľko ti trvalo celé plánovanie svadby a všetky prípravy so svadbou spojené?
Laura: Plánovanie svadby nám, teda skôr mne, trvalo približne rok. Základne veci ako je prenájom priestorov, zabezpečenie jedla, fotografa a Dj-a sme riešili ako prvé. Posledné mesiace sme venovali výzdobe, výberu svadobných šiat ale predovšetkým psychickému upokojeniu, pretože nám do plánovania zasiahli nečakané veci, ktoré nám trochu pozmenili plány.

V dnešnej dobe inflácie nás všetkých nepochybne zaujíma koľko ťa vtedy svadba stála. Stanovili ste si presný rozpočet, ktorý ste sa snažili dodržať? 
Laura: Celkový rozpočet na svadbu sme stanovený nemali. Stanovili sme si skôr maximálne výdavky na jednotlivé služby. Nešetrili sme na veciach, na ktorých by sa rozhodne nemalo šetriť a to je jedlo. Jedlo je jedna z hlavných vecí na svadbe. Nechcete mať predsa hladných a nervóznych hostí. Ďalšia z dôležitých vecí, do ktorých je dobre investovať, je DJ. Hneď po hladných hosťoch prichádzajú narad unudení hostia, ktorí sa nezabávajú. Nechcete predsa, aby sa Vám svadba, po toľkých mesiacoch plánovania, skončila pred polnocou. Pri výbere Dj-a sa uistite, že si nebude hrať len ten svoj obľúbený štýl hudby, ale prispôsobí hranú hudbu vekovej kategórií na parkete a nebude sa báť vyzvať ľudí tancovať, celkovo prehovoriť na hostí. V neposlednom rade sa oplatí investovať viac peniažkov do fotografa, poprípade kameramana, aby Vám čo najlepšie zvečnili Váš deň. Ako som spomínala v predošlých odpovediach, na veľa veciach sa dajú ušetriť peniaze, stačí k tomu čas a trochu kreativity. Na Pintereste viete nájsť naozaj mnoho inšpirácií napr. na výzdobu. Pozvánky som si urobila sama jednoducho vo worde a vo Fax copy mi ich ochotní grafici vytlačili. Doma som to už iba pozliepala a okrášlila. Jedna pozvánka ma vyšla približne na 0,40€. Rovnako som sa povenovala vázam a svietnikom, na ktoré som si nakúpila dekorácie v obchode Tedi alebo Pepco a z pivnice som vytiahla staré zaváraninové poháre. Celkovo nás svadba v konečnom dôsledku vyšla na necelých 8.000€.

Taktiež nás zaujíma, ako prebiehal tvoj výber svadobných šiat
Laura: Skúsila som šaty, ktoré boli veľké, objemnejšie, aj úzke ale ani jedny mi nesvedčili. Piate šaty v poradí mi vybrala pani predavačka a sadli ako uliate. Cítila som sa v nich úplne geniálne, boli ľahučké a vydržala som v nich naozaj celý svadobný deň.

Preberala si plánovanie svadby aj so svojim budúcim manželom?
Laura: Teraz už s manželom som preberala naozaj všetky veci. Na väčšinu vecí mi kývol rukou (muži sú už raz takí). Ale naopak, aj na veľa veciach sme sa zhodli a keď sme sa náhodou nepohodli, hľadali sme spoločné riešenia, poprípade výber iného dodávateľa. I keď ženy chcú svadbu možno o niečo viac, je to deň i našich budúcich manželov, preto je dôležité ich do procesu plánovania zapojiť.

1G0A6126

Čo bolo pre teba najťažšie na plánovaní svadby? Pociťovala si veľký tlak a stres pred svadbou? 
Laura: Najťažšie na celom plánovaní bolo nekonečné telefonovanie, dohadovanie a upresňovanie. Svadbu sme kvôli pandemickým opatreniam prekladali o mesiac neskôr, takže tento proces vybavovania sa opakoval dvakrát. Ak pár dní pred svadbou zistíte, že ste zabudli na nejakú maličkosť, nelámte si s tým hlavu. Buď to stihnete vyriešiť a ak aj nie, nič vážne sa nestane. Najväčší stres vyvrcholil pri kráčaní k oltáru. Zo stresu si z neho moc nepamätám, čo je najväčšia škoda. Na zvládnutie stresu ohľadom celého dňa Vám pomôže starejší alebo starejšia, ktorá bude dohliadať na časový harmonogram a všetko potrebné Vám pripomenie. Mňa zachránila nejeden krát. Odbremeňte od starostí aj najbližšiu rodinu, určte si pár kamarátok alebo družičiek, ktoré Vám pomôžu napr. pri rozdávaní pierok a rozmarínu. Vytlačte im zoznam hostí a vyberte si z nevestinej strany jednu pomocníčku a jedného pomocníka zo ženíchovej. Rovnako pomôžu pred kostolom s rozdávaním koláčikov, ich partneri zasa môžu rozlievať alko,nealko, družičky zberať kytice a dary. Mojej svedkyni ako zodpovednej osobe som dala na starosť peňažné dary. Rovnako si spravte pre nich zoznam, kde majú byť, o koľkej,  poprípade im napíšte telefónne čísla na dodávateľov alebo dôležitých ľudí, napr. pri vyzdvihnutí koláčov na pani cukrárku. Väčšinu poskytovateľov služieb som vyplatila faktúrou, ak sa však našli ľudia, v mojom prípade to bola živá hudba pri kostole, autobusár, atď, ktorých sme vyplácali na mieste svadby. To jediné mala na starosti mama nevesty. Takže, budúce nevesty, moja rada znie: plánujte, plánujte a ešte raz plánujte.

Vieš nám povedať jeden moment z tvojej svadby, ktorý bol pre teba najkrajší?
Laura: Moment, ktorý bol najkrajší, nie je iba jeden. Je to celý deň. Užili sme si fotenie vo vinohradoch v pekelnom teple, neskôr nás chytil výdatný letný dážď priamo pred kostolom. Ale áno, najkrajší moment pre mňa bol obrad a to dlho očakávané “ÁNO”.

Je niečo, čo by si teraz s odstupom času, spravila inak? 
Laura: Zmenila by som asi trochu môj postoj k svadbe a zmiernila stres. Určite by som svoju svadbu už nebrala tak vážne, a viac si ju užila. Veď keď sa nesplní časový harmonogram, alebo sa stane nejaký trapas, o ktorom sa bude ešte dlho, svet sa nezrúti. A verte či nie, ten trapas sa stane :)

Odkázala by si niečo budúcim nevestám, ktoré majú svadbu ešte len pred sebou?
Laura: Určite by som im odkázala aby si urobili dosť času na celé plánovanie svadby, aby o niečom nerozhodli veľmi rýchlo a potom to ľutovali. A v neposlednom rade aby si na svadbe našli chvíľu a ochutnali koláče. Mne sa neušiel ani jeden :) 


1G0A7155

Ďakujeme Laure za príjemný rozhovor, dobré rady pre budúce nevesty a za to, že sa s nami podelila o svoj svadobný príbeh. Ak chcete vidieť viac z ich svadby, Laura nám poskytla aj video, ktoré nájdete tu