Plesová sezóna je v plnom prúde! Poznáte základy spoločenského správania?

   Niekto označuje plesovú sezónu za vyvrcholenie spoločenského diania. Dámy si dávajú záležať na svojom výzore, hľadajú dokonalé šaty. Páni si zase kupujú drahé obleky. Každý chce zažiariť počas tejto výnimočnej udalosti a žiadny účastník si nechce vyrobiť faux pas, o ktorom by sa mohlo ešte dlho rozprávať. Prejdeme si spolu základy spoločenského správania na plese, aby ste sa dokázali vyhnúť prípadným "nehodám". Zažiarte okrem dokonalých šiat aj svojim ukážkovým správaním hodným pravej dámy alebo gentlemana.

 

Najväčším outfitovým faux pas sa stáva....
Sme si istí, že v tejto kategórií by ste Oscara získať nechceli. Stačí sa pridržiavať dresscodu na pozvánke a tým myslíme aj poznať jeho základy. Veľkým prešľapom u pánov môže byť výber hnedého či sivého obleku alebo aj to, že si zabudnú nechať doma svoje hodinky. U dám je dôležitá hlavne dĺžka šiat a celková vizáž. Základné pravidlo znie: ,,Nikdy žiadne minišaty!". Toto je úplne neprípustné. Šaty majú byť dlhé až po členky. Zvoľte správny make-up a účes, kabelku vyberajte čo najmenšiu. 

Príchod na ples a usádzanie k stolu
Pravidlom býva, že na ples nejde nikdy žena a ani muž sami. Prichádzajte vždy v páre. Muž taktiež nejde pred dámou, kráčajú spolu, pokiaľ jeho partnerka by mu mala byť po jeho ľavej strane. Aj v tomto prípade by sa malo dodržiavať slušné správanie a muž by mal byť dobrým spoločníkom pre svoju partnerku. Mal by jej pomôcť vyzliecť sa z kabáta a taktiež by mal uschovať ich lístok od šatní. 

Pokiaľ prichádzate k stolu k neznámym ľuďom, je nutné sa predstaviť. Partner najskôr predstaví seba, v zápätí svoje partnerku. Ako prvé zasadá za stôl žena, pričom muž jej galantne pomáha so stoličkou. Žena by mala sedieť mužovi po pravici.

Gentlemanom počas celej noci
Muž má v tomto prípade viacej povinností a pravidiel ako žena ale odjakživa sa mužšké pokolenie považovalo za to silnejšie s dobrým ochranárskym inštinktom, takže teraz prichádza chvíľa sa patrične postarať o Vaše krehkejšie ja. Dáma by nemala o alkohol žiadať, tobôž nie to si ho ešte nalievať. Povinnosťou muža je kontrolovať pohár prítomnej dámy. Pán by mal robit gardé svojej dáme aj na toaletu, ponúknuť jej svoje rameno počas celého večera. 

Stolovanie a jeho pravidlá
Pri stole by prvá mala začať jesť dáma, ktorá je najstaršia, najváženejšia. Týmto dá akýsi pokyn, že aj zvyšok stola sa môže pustiť do svojej večere. Ak si chcete na prípitok štrngať, od stola nevstávajte aby ste si štrngli s celou posádkou Vášho stola. Štrngnite si iba s tými, čo máte poblíž. Pokiaľ má dáma rukavičky, pri jedle by ich mala dať dole. Látkový obrúsok si pokladáte na kolená, po dojedení ho položíte na ľavú stranu od taniera. A nezabúdajte, pokiaľ sa k jedlu bude podávať pečivo, nezahryzujte do neho ale odtrhávajte si po menších kúskoch. 

Čo keď sa stane nehoda? 
Pokiaľ sa zašpiníte jedlom alebo oblejete vínom, zareagujte rýchlo. Pokiaľ je to škvrna menšia, pokúste sa ju na toalete neutralizovať. Pokiaľ je škvrna veľká, až do očí udierajúca, mali by ste diskrétne opustiť danú udalosť. 

Aj tanec má svoje pravidlá
Pravidlom je, že prvý tanec venuje pán svojej partnerke. Páni by nikdy nemali nechať svoju spoločnosť na parkete či pri stole samú. Poznáte pravidlo, že pokiaľ do tanca vyzvú Vašu partnerku, mali by ste pozvať k tancu polovičku pána, ktorý Vašu partnerku vyzval? Dodržujte ho počas celej noci. A dámy, vy nikdy nežiadate o tanec.

Odchod domov
Z pravidla by ste mali odísť nie skôr ako pred polnocou. Ideálny čas na odchod z plesu je medzi polnocou a druhou ránou alebo vtedy keď viac ako dve tretiny účastníkov ples opustili. Určite treba odísť predtým ako alkohol začne pracovať, aby ste odchádzali s rovnakou gráciou a noblesou s akou ste prišli. 

 

   Veríme, že sme Vám týmto článkom aspoň trochu napomohli k tomu aby ste touto plesovou sezónou 2023 preplávali úspešne a bez nehôd.