Plánujete svadbu na pláži? Zhrnuli sme pre Vás všetky plusy a mínusy!

Svadobná sezóna je v plnom prúde, leto je za rohom a Vy na rukách hrdo nosíte svoj zasnúbný prsteň. Zvažujete inú svadbu ako tú klasickú v kostole s obrovskou veselicou? Svadba na pláži stále zapadá do kategórie "iných"svadieb, napriek tomu, že stále viac a viac naberá na popularite. Pozreli sme sa na všetky výhody a nevýhody, čo sa takejto svadby týkajú. 

Keď hovoríme o svadbe na pláži, ktoré dokonalé miesto Vám ako prvé príde na um? Páči sa Vám viac voľba Stredomoria alebo by ste si vybrali skôr exotickú krajinu? V prípade, že chcete na svadbe mať rodinu a kamarátov, je určite lepšia voľba blízkeho Stredomoria. Medzi obľúbené destinácie patria pláže najmä Chorvátska a Talianska, ktoré sú pomerne blízko no napriek tomu  s istým nádychom exotiky. Taktiež nádherné Grécko je vzdialené len pár hodín letu. 
Slovákmi najviac vyhľadávané miesta pre svadbu v zahraničí sú chorvátska Istria a Dalmácia a talianska Sardínia a taktiež romantické Toskánsko. Svadby v stredomorí budú právne platné a okrem civelného obradu si, v prípade záujmu, viete dopriať aj ten cirkevný. 
Čo sa týka exotiky, tak obľúbené miesta na svadbu sú napríklad Karibik, Hawai, Bali, Seycheli, Maledivy.... Na výber je neobmedzené množstvo možností, len treba si vopred overiť, či Vaša svadba bude právne platná alebo len symbolická. Svadby v exotike sa zväčša ponášajú v duchu "micro" svadby len o svedkoch. 

 

VÝHODY svadby na pláži

Nádherná svadobná scenéria je určite niečo, čo patrí do obrovských výhod práve svadby na pláži. Svadba pri zvuku vĺn, s nohami zaborenými v piesku, pri nádhernom západe slnka. Znie to ako dokonalé klišé, ktoré dokážete pretaviť do reality. Čerešničkou na torte sú už len dokonalé svadobné fotky! 

Obrad a svadobná cesta v jednom! Už Vám nebude treba vycestovať na svadobnú cestu lebo Vy už jednu budete prežívať. Po svadbe si dokážete užívať sladké ničnerobenie na pláži alebo preskúmať blízke mestá a kultúru. Alebo si môžete prvé dni tejto cesty oddýchnuť, načerpať sily do spoločného života a svadbu usporiadať až na konci Vašej cesty. Je to už len na Vás ako si túto "dovolenku" užijete a v aký deň si usporiadate svadbu. My vieme len to, že to rozhodne bude stáť za to.

Stačia Vám jednoduché svadobné šaty, čo Vám ušetrí na klasických princeznovských šatách. Šaty by v tomto prípade mali byť ľahučké z príjemného materiálu, najlepšie s vysokým rozparkom a s tenkými ramienkami, či odhalenými ramenami. Stačí Vám kúpiť už len zopár doplnkov ako sú napríklad ozdoby do vlasov, jemné šperky a topánky podľa vlastného výberu a Váš svadobný outfit je vybavený. 

Svadba na pláži prináša so sebou aj menej stresu. Alebo pre niekoho aj nie :). Každý z nás má predsa individuálny prístup k veciam a každý inak prežívame rôzne životé situácie. V každom prípade je svadba na pláži uvoľnenejšia. Už sama o sebe takáto svadba má v sebe to nezmazateľné čaro a svojskú atmosféru, takže nemusíte riešiť každý detail. 

Menej povinností = menej stresu. Ako sme už stihli vyššie spomenúť, veľa povinností Vám odpadne. Nemusíte vyberať priestor na svadbu, hľadať výzdobu, vyberať tie najlepšie koláče, či vybrať DJ-a a starejšieho, zháňať rekvizity na fotenie, či rozvážať výslužky. 
Vašou povinnosťou je zbaliť si šaty a odísť k moru, čo je vždy príjemnou záležitosťou

 

Otázka peňazí
Tentokrát nevieme povedať, či zaradiť financie do výhod alebo nevýhod. Všetko sa odvíja od miesta konania obradu, od počtu hostí a od všetkých detailov, pre ktoré sa ako budúci manželia rozhodujete. 
Na svadbe pri pláži dokáže ušetriť na šatách, prenájme sály alebo miestnosti, výzdobe, koláčoch. Samozrejme viac môžete utratiť na cestovanie a ubytovanie. 
Na druhej strane si môžete zvoliť luxusnú svadbu so svojimi hosťami niekde na Maledivách, kde sa cena môže vyšplhať oveľa vyššie. 

 

NEVÝHODY svadby na pláži

Nie všetci hostia sa musia dostaviť. Musíte rátať, že nie každý rád cestuje a nie to ešte aj k moru, či už zo zdravotných alebo iných dôvodov. Pre niekoho to na druhú stranu môže byť finančne náročné ( pokiaľ im to nehradí nevesta so ženíchom). Sme si istí, že Vaši najbližší spravia čokoľvek aby na svadbe boli ale treba sa pripraviť aj na variantu, že nebudete ich možno mať po svojom boku všetkých. 

Počasie je niečo, čo si naozaj nevyberiete a môže byť nevyspitateľné. Musíte byť pripravení na veľkú horúčavu ale taktiež aj dážď, či vietor. Majte pripravení plán B. 

Na svadbe budete mať nečakaných hostí. Svadba je súkromná udalosť plná emócií, ktorú chceme prežívať v kruhu rodiny a blízkych. Nesmieme však zabúdať, že pláž je verejná. Pripravte sa na pohľady neznámych okoloidúcich či ľudí kúpajúcich v mori.

Formálne náležitosti Vám môžu narobiť problém. Vopred sa informujte, či Vaša svadba na tomto mieste bude právne platná, aké sú za ňu poplatky, či sú tam rôzne podmienky. Iná krajina, iné pravidlá. Dôkladne si naštudujte celú situáciu ešte predtým, ako do krajiny vycestujete. 

Hľadať odborníkov na mieste? Kaderníčka, make-up stylista, fotograf, kameraman. To všetko sú ľudia, ktorých by ste na svojej svadbe chceli alebo mohli potrebovať. V tomto prípade vzniká otázka, či si zháňať týchto ľudí v krajine, ktorú vôbec nepoznáte alebo im zabezpečiť dopravu a ubytovanie na miesto konania Vašej svadby, čo Vám môže navýšiť náklady na celú svadbu alebo sa týchto ľudí jednoducho vzdať, poradiť si sami za pomoci rodiny a priateľov. 

 

Ak sa chcete úplne vyhnúť stresu, rôzne agentúry Vám ponúkajú svoje služby aj ohľadom svadieb v zahraničí a to konkrétne na pláži. Vybavia za Vás všetko od A po Z, taktiež na nich môžete nechať aj všetky formálne náležitosti. 
Miest, kde môžete spečatiť Vašu lásku, je naozaj veľa. Stačí si vybrať, po čom túžite, hoci aj vonku na lúke. Nezabúdajte, nie je ani tak dôležité miesto ako tá osoba, s ktorou ste sa rozhodli stráviť zvyšok Vášho života.