7 tipov ako si vybrať vhodné miesto pre Vašu svadbu

Hľadať vhodné miesto pre Vašu svadbu je ako hľadať ihlu v kope sena. Mnoho možností, rôznych miest s úplne rozlišným charakterom. A Vy stojíte pred dôležitým rozhodnutím. Svadobné miesto je niečo, čo si Vy a Vaši hostia zapamätujete už navždy. Je to miesto, ktoré dokáže ovplyvniť celkový vzhľad a dojem svadby. Miesto, s ktorým budete spätý. A preto je toto rozhodnutie tak dôležité. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako si vybrať vhodné miesto čo najefektívnejšie. 

 

1. Obrad a oslava na jednom mieste?

Jedna z prvotných a najzákladnejších otázok, čo si s budúcim manželom musíte položiť aby ste v hľadaní posunuli o krôčik ďalej. Zosobášiť sa môžete samozrejme aj na inom mieste ako je úrad alebo kostol ( o poplatkoch za tieto formálne náležitosti sme písali tu ). To pre Vás znamená, že musíte hľadať miesto, kde sa tento obrad dá aj uskutočniť, či už vo vnútorných alebo vonkajších priestoroch. 

Pokiaľ to budú miesta úplne odlišné, treba myslieť na presun Vás a Vašich hostí, čo istým spôsobom môže navýšiť Vaše celkové náklady za svadbu. 

2. Rozpočet

Stále sa krútime okolo toho rozpočtu lebo v každom prípade tvorí gro Vašej svadby a mnohé rozhodnutia sa odvíjajú práve od rozpočtu. S Vašim partnerom zvážte koľko chcete investovať do svadobného miesta. Je to určite položka, na ktorej šetriť netreba. 

3. Celkový charakter a predstava o svadbe

Snívate o svadbe na hrade či zámku? Alebo sa Vám páči predstava malej toskánskej svadby v obkolesení viníc? Je Vaším snom mať svadbu v stodole s vysokými drevenými trámami? 
Nájdite spoločnú predstavu aby ste vedeli na aké typické miesta sa máte ďalej zamerať. Celkový výber miest sa týmto rozhodnutím zásadne zúži.

4. Počet pozvaných hostí

S určitosťou pri výbere miesta zaváži aj počet Vami pozvaných hostí. Svadobné sály nie sú nafukovacie. Na druhej strane sa zas nechcete naháňať s 20 hosťami po obrovskom zámku. Svadobné miesto musí byť tak akurát. Tak, aby sa tam ľudia necítitili stratene ale ani stiesnene. 

5. Dostupnosť

Miesto, kde sídli Vaša svadobná sála, je taktiež dôležité. Myslite na Vašich hostí, ktorí sa na miesto konania musia dopraviť ( pokiaľ dopravu pre nich neriešite Vy). Pri výbere môže teda zavážiť dobrá dostupnosť pomocou napríklad MHD alebo dostatok parkovacích miest. 
Svadobné miesto si môžete zvoliť aj úplne mimo Vášho mesta, dokonca v inej časti republiky alebo v inej krajine. Vtedy okrem dostupnosti alebo dopravy Vašich hostí musíte zvážiť aj cestu domov alebo potrebné ubytovanie.

6. Radšej 100-krát vidieť ako raz počuť

Vyhraďte si dostatok času a Vami vybrané priestory, pre ktoré ste sa rozhodli na základe 5 predošlých bodov, si navštívte a prejdite, hoc aj 100-krát. Dajte na celkový dojem a atmosféru, ktorá z daného miesta vyžaruje. Ak sa tam majú cítiť dobre Vaši hostia, musíte sa cítiť v prvom rade dobre Vy. V tomto prípade Vám odporúčame dať na svoju intuíciu. 

7. Ponúkané služby

Pri výbere dokážu zavážiť aj ponúkané služby daného priestoru. Dokážu zabezpečiť kompletnú výzdobu Vášho svadobného miesta? Vedia Vám zabezpečiť kompletný catering a candy bar? Bude sa o Vás personál starať až do rána? 
Pýtajte sa vždy a všade čo najviac, aby se získali kompletnú predstavu o službách, ktoré môžete na danom mieste dostať. Mnoho hotelov a zámkov ponúkajú už kompletné služby od výzdoby cez jedlo až po vynikajúci personál. A verte nám, na personále, ktorí sa o Vás bude starať, záleží. 

Týchto 7 tipov Vám jednoznačne zúži výber a napomôže Vám sa dostať o niečo bližšie k Vášmu vytúženému miestu pre Vašu svadbu. 
Keď sa dostanete k prehliadkam priestorov, majte na mysli aspoň tie základné otázky. A my sme ich tu pre Vás aj spísali.

Čo by Vás malo zaujímať pri prehliadke priestoru?

  • Čo všetko zahŕňa cena prenájmu? 
  • Dokedy mám zaplatený prenájom svadobného miesta? Po presiahnutí času sa platí niečo navyše?
  • Personál sa platí z celkovej ceny prenájmu alebo sa platí zvlášť hodinová sadzba? Dokedy nám je personál k dispozícii? Budeme mať dostatok personálu?
  • Je v cene prenájom inventáru alebo sa platí zvlášť? 
  • Akú výzdobu nám dokážete spraviť? Je to v cene prenájmu? 
  • Dokážete nám zabezpečiť svadobné menu alebo si riešime catering sami? 
  • Platí sa u Vás korkovné za prinesený alkohol? 
  • Máme k dispozícií aj vonkajšie priestory?
  • Sú toalety v tesnej blízkosti? 
  • Ako bude usporiadaný priestor? 
  • Majú Vaše priestory aj detský kútik pre deti? 
  • Je u Vás aj priestor pre svadobné fotenie?
  • Viete nám zaslať cenovú ponuku na náš počet hostí aj s vybranými službami?

 

Výber svadobného miesta je ako cesta za vysnívanými svadobnými šatami. Nie je to jednoduché a nikto ani nesľúbil, že to jednoduché bude. Zvážte všetky svoje predstavy, možnosti a priania a vyberte miesto, čo presne každým detailom zapadá do toho, čo ste si vybrali. Neznižujte svoje nároky, nebojte sa pýtať a vyžadovať to, čo chcete pretože svadba je len jedna a Vy svoje svadobné miesto musíte jednoducho milovať. Miesto, kam sa radi vrátite aj po niekoľkých rokov a s láskou budete spomínať na to čarovné obdobie, čo ste tam prežili. A ak ste už to svoje našli, tešíme sa s Vami!