Rozhovor s kaderníkom a vizážistom, ktorý tvrdí, že svadobný účes by mal vydržať všetko

Čo je druhé najdôležitejšie, hneď po svadobných šatách, pre nevestu v jej veľký deň? Dokonalý účes a make up. Kedy je ten správny čas pre nevestu zarezervovať si kaderníka? Ako prebieha skúška svadobného účesu? Existuje momentálne svadobný trend, čo sa vlasov týka? Pre tieto a mnohé ďaľšie odpovede sme pre Vás vyspovedali kaderníka, make-up stylistu a umeleckého maskéra Tomáša Granca. Ak Vám toto meno ešte nie je známe, dovoľte nám zoznámiť Vás...

 image_6483441 (4) image_6483441 (10) image_6483441 (16) image_6483441 (15)

 

Ako dlho sa tejto profesii venuješ a kde ťa klientky môžu zastihnúť?

Tomáš: Tejto profesii sa venujem približne 15 rokov, čo nie je práve málo času. Klientky má zväčša môžu zastihnúť v salóne v Pezinku, kde sa rád zatváram a tvorím. 

Vtiahni nás nachvíľku do tvojho sveta a povedz, čo ťa na tvoje práci bávi a prečo ťa práve táto práca napĺňa.

Tomáš: Na tejto práci milujem hlavne tvoriť. Vytvárať "krásu" a pracovať s ľudskými vlasmi a tvárou je pre mňa zakaždým výzvou. Myslím, že nepoznám krajší pocit v tejto práci ako keď sa z "obyčajnej" popolušky, pomocou farbičiek a správnych produktov, stane nádherná princezná. Pre mňa ľudský vlas ako matierál ponúka nevyčerpateľnú škálu možností na tvorbu rôznych krásnych diel.

Máš za sebou aj nejaké úspechy, na ktoré si právom hrdý?

Tomáš: Za svoj najväčší úspech považujem fakt, že klientky sa už vyše 10 rokov radi a opäť vracajú do môjho kresla a vždy sa mi s dôverou zveria do rúk. Pracoval som pre televíziu JOJ, spolupracoval na rôznych televíznych projektoch. Taktiež som sa podielal na mnohých módnych prehliadkach, reklamách či foteniach. 
Osobným úspechom je pre mňa poďakovanie od nevesty, ktorá mi po svadbe povie, že aj vďaka mne sa vo svoj svadobný deň cítila ako ozajstná kráľovná.                

image_6483441 (6)

 

Plesová sezóna 2023 je za nami. Ako ju ty, z pohľadu kaderníka, zhodnocuješ?

Tomáš: Táto plesová sezóna bola naozaj silná. Myslím, že tomu napomohla korona. Posledné roky sa nič podobné nedialo a preto mnohí ľudia priam bažili po kultúre, pekne sa obliecť, upraviť a zabaviť sa. 
Tento rok priniesol pre mňa aj takú novinku, že klientky boli o niečo odvážnejšie a išli viac do farieb a flitrov, čo sa šiat týka, takže bolo s čím pracovať. Myslím, že mám klientky odvážne aj v účesoch a neboja sa noblesných výčesov a extravagantnejších drdolov. Ja ako kaderník som zástanca toho, že vlasy na plesovú akciu majú byť jednoznačne vyčesané alebo vkusne a elegantne upravené. 

Možno by sme mohli poradiť budúcim nevestám. Kedy je ten správny čas obhliadnuť sa po kaderníkovi a dohodnúť si termín?

Tomáš: Jednoznačne čo najskôr, hneď keď máte presný termín svadby. Môže sa stať, že Vami vybraný kaderník či stylista bude na daný termín už obsadený. Dnes je úplne bežné, že nevesty sa objednávajú aj rok vopred.

Čo nasleduje ďalej, keď má nevesta u teba už termín? Kedy prichádza k skúške vlasov a make-upu? 

Tomáš: Keď si nevesta u mňa zajedná termín, tak väčšinou automaticky dohodneme termín aj skúšky. Skúška sa následne odvíja hlavne od toho, či má nevesta vybrané svoje vysnívané svadobné šaty. Ak áno, tak na skúške zvolíme a vyskúšame adekvátne vhodný typ účesu, prípadne skúsime účesov hneď niekoľko. Od nevesty potrebujem vedieť či plánuje doplnky ako je napríklad závoj, rôzne ozdoby do vlasov či kvety. Pre mňa sú prvoradé vlasy, mojou prioritou je chytiť si do ruky vlas, zistiť jeho farbu, štruktúru, poslušnosť či odolnosť. 

                 

            image_6483441 (14)  image_6483441 (17)

Existuje teraz aktuálny vlasový trend, čo sa svadieb týka?

Tomáš: Určite áno, vždy sú nejaké trendy či vzory. No ja stále tvrdím a budem si za tým aj stáť, že dobrý kaderník a vizážista by mal v prvom rade pozerať na to, čo sa konkrétnej neveste hodí a v čom sa bude ona sama najlepšie cítiť. Účesov je neskutočne veľa a aj "účesový priemysel" je dnes už veľmi vyspelý. V účesovej tvorbe mám obľúbených kaderníkov svetového formátu, ktorých sledujem a zvyknem sa nimi išpirovať . 

Sú podľa teba nejaké chyby, ktorých sa budúce nevesty dopúšťajú a mohli by sa im vyvarovať? 

Tomáš: Začneme s tým, že by nemali meniť a experimentovať s farbami na vlasy. Mali by mať spoľahlivú, overenú či doporučenú osobu, ktorá sa im o vlasy dôkladne postará aby sme sa vyhli chybám a taktiež napr. aj alergickým reakciám. Ďaľšou chybou je, že nevesty si dajú farbiť vlasy 2-3 dni pred obradom. Okrem iného, odporúčam sa vyhnúť časovému stresu. Je dôležité mať vhodne dohodnutý čas na účes a make-up, kde treba rátať s istou časovou rezervou, nevesta sa tak dokáže vyhnúť zbytočným nervom. Mnoho neviest si neuvedomuje ako veľmi je pred svadbou dôležitý spánok a hydratácia, netreba to podceňovať. A ak majú v pláne navštíviť kozmetičku, tak taktiež s istým časovým predstihom ako je napríklad týždeň pred svadbou. 
A hlavne aby sa nezabúdalo na dobrú náladu, úsmev na tvári.

 image_6483441 (13) image_6483441 (11) image_6483441 (19)

Je niečo, čo by si rád odkázal budúcim nevestám? 

Tomáš: Z môjho miesta kaderníka a vizážistu by som rád budúcim nevestám odkázal, aby mali vhodne vybraného stylistu, ktorý im navrhne a vyčaruje taký účes, ktorý vydrží do neskorého rána. Aby nevynechávali celkové poradenstvo a skúšku svadobného účesu lebo aj na tom záleží. Budem sa opakovať ale svadobný účes a líčenie je slávnostná záležitosť a preto celkový styling by mal korenšpodovať s celkovou charakteristikou svadby a výberom šiat.
Sú dve veci, čo si treba uvedomiť. Líčenie je denno-večerné, je to taktiež líčenie na fotenie, čiže ani prílíš málo, ani príliš veľa. A druhá vec je, že svadobný účes musí vydržať všetko. Počasie, prezliekanie, fotenie, tanec, čepčenie. Účes by mal vyzerať dokonale počas celej svadby. 
Preto apelujem na Vás, milé budúce nevesty, svoju voľbu kaderníka a vizážistu poriadne zvážte a vždy si nechajte poradiť.

 

Tomášovi ďakujeme za príjemný rozhovor a veríme, že mnohé budúce nevesty tento článok zaujme.
Ak Vás zaujíma aj ostatná Tomášova práca, môžete si ho nájsť na instagrame: tomas.granec. Na instagrame samozrejme môžete nájsť aj nás a všetky najnovšie informácie o modeloch a najnovších kolekciách a akciách: sofiarich.sk